No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

El pensament i l’obra de Manuel Vázquez Montalbán

Conferència:  El pensament i l’obra de Manuel Vázquez Montalbán”

Conferenciant:       Sr.Francesc Salgado de Dios, Llicenciat en periodisme, Filosofia i Ciències de l’Educació

20 de maig  de 2014

La xerrada recorre la trajectòria professional de Manuel Vázquez Montalbán al llarg de la vida. Periodista, escriptor i poeta, intel•lectual de referència de la segona meitat del segle XX, neix el 1939 a un família republicana, derrotada i pobre. Arribarà a la universitat amb un gran esforç familiar, quasi trencat per la detenció i condemna que va patir el 1962 per participar en una manifestació antifranquista. En aquesta moments, treballava com a periodista des de dos anys abans, quan redactava reportatges històrics i culturals per una revista de Madrid i el diari Solidaridad Nacional, de Barcelona. La condemna l’obliga a començar de nou com a periodista, l’ofici que no va abandonar al llarg de 43 anys de professió, entre 1960 i 2003.

Després d’uns anys d’ostracisme professional, publica el 1969 al setmanari Triunfo un seguit de reportatges de llenguatge innovador que el faran famós en poc temps. A partir d’aquest moment començarà a desenvolupar una tasca de periodista a diferents revistes i setmanaris, algunes de les qual serien per ell d’una gran importància personal, com Por Favor i La Calle. Amb tot, els anys 70 acabarien amb un esdeveniment decisiu, guanyar el premi Planeta amb la novel•la Los mares del sur, que decantaria la feina de periodista cap el columnisme, el permetria abandonar progressivament les redaccions i dedicar-se de forma intensa a la feina d’escriptor de ficció i assaig.

Després de passar pel grup ZETA, el 1984 arriba a El País, on treballa fins la seva mort. Els anys següents es consolida la nissaga de Pepe Carvalho i a finals dels 80 la feina periodística s’intensifica. La feblesa dels partits comunistes, la caiguda del Mur de Berlín i la irrupció del neoliberalisme fan que incrementi la seva presència pública. Enceta noves col•laboracions a Interviú i al diari català Avui, a on publica interessants retrats de personatges coneguts. Insatisfet encara, augmenta el registre novel•lístic amb narracions de ficció per recuperar la memòria i a més visita – i narra – com troba els llocs propis de l’imaginari de l’esquerra: la URSS, Cuba, el Mèxic del subcomandant Marcos… Els anys 90 comença a escriure a diferents diaris internacionals, de la mateixa manera que la seva obra de ficció i la seva poesia es tradueixen des de fa 20 anys a diferents idiomes.