No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Tecnologia in vitro en plantes

Conferència:  Tecnologia in vitro en plantes”

Conferenciant:       Dra. Carmen Canameras, Escola d’Agricultura UPC

11 de febrero de 2014

El cultiu de teixit vegetal  (cultiu “in vitro”) es una tècnica que permet mantenir i/o fer desenvolupar material vegetal (cèl·lules i teixits vegetals) en condicions axèniques i sota unes condicions ambientals controlades (nutrició, nivell hormonal, llum, temperatura, humitat relativa, etc)

Actualment el cultiu “in vitro” pot ser utilitzat en diferents aplicacions:

  • Industria: obtenció principalment de metabòlits secundaris
  • Programes de millora vegetal: rescat d’embrions , producció de plantes haploides (cultiu d’anteres o òvuls), hibridació somàtica (fusió de dos protoplasts genèticament diferents), enginyeria genètica (obtenció de transgènics)
  • Sanajament vegetal: per aconseguir plantes lliures de virus
  • Conservació de germoplasma
  • Micropropagació: multiplicació de plantes
  • Estudis aplicats: vies metabòliques, tolerància a determinats productes, fitoremediació, etc.

La micropropagació consisteix en sembrar  un explant (gema, àpex meristemàtic, un tros de fulla o d’arrel, una punta d’estoló,  etc) en ondicions asèptiques  dins de tubs d’assaig que contenen un medi de cultiu, normalment gelificat, enriquit amb minerals, vitamines, hormones i sucre. Les vitamines i el sucre són necessaris degut a que l’eficiència fotosintètica és molt baixa. Es necessari anar subcultivant el material que es genera a partir de l’explant amb una freqüència de 4-6 setmanes.

La principal avantatge d’aquesta metodologia és que en poc temps es pot aconseguir una gran descendència .  A partir d’un explant , en menys d’un any és possible aconseguir més d’un milió de noves plantes.

Text:  Joan Torne