No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

“Pensar en historias”

Conferència “Pensar amb i en històries”
Juan Carlos Aguado, Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels.

19 de febrer de 2013.

El conferenciant va fer un recorregut per l’evolució dels humans, que existeixen com a mínim, des de fa 200.000 anys. Fins fa uns 10.000 anys els humans han estat caçadors i recol•lectors, i per a ells la informació numèrica no era important, situació ben diferent a la dels nostres dies.
Quan el sedentarisme i les primeres ciutats van canviar la nostra forma de viure, la informació numèrica va esdevenir vital, però el nostre cervell no va ser capaç de fer el canvi d’una forma tan ràpida.
El conferenciant va explicar que continuem igual, ens costa pensar amb dades i fets. Seguim recordant històries i emocionant-nos amb elles, però les històries són subjectives i admeten múltiples lectures i conclusions.
Segons alguns autors hi ha set tipus d’històries: tragèdia, renaixement, comèdia, enriquiment, cerca, enfrontament amb el monstre i, la més general de totes, viatge i retorn. En qualsevol d’elles els personatges poden assumir actituds heroiques, heràldiques. múrries, canviants, monstruoses, guardianes, aliades o mentores.
La història que més agrada al nostre cervell té forma de roda i és el viatge amb retorn. Una història concreta, inesperada, simple, memorable i emotiva és la que recordarem, ens emocionarà i ens predisposarà a l’acció, però hem de procurar no confondre les emocions amb les raons.
El torn de preguntes va posar fi a aquesta interessant xerrada.

Text: Joan Torné Ahicart .
Foto: Jaume Tous Canuda