No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

“Mesures catalanes”

Conferència: “Històries de les mesures catalanes”
Claudi A Català, doctor en Ciències Matemàtiques
12 de febrer de 2013

Claudi Alsina, de la Universitat Politècnica de Catalunya va fer una àmplia explicació sobre la història de les més de 700 mesures que podem trobar en les diferents comarques del nostre país. Catalunya va gaudir durant set segles d’un sistema de mesures propi, de caràcter molt local i d’origen romà, i és remarcable l’ús del 12 per a fer divisions i repeticions dels patrons.

El conferenciant va fer una panoràmica de com els avis dels nostres avis mesuraven a Catalunya, abans que, per llei, el sistema mètric decimal acabés l’any 1860 amb el que a casa nostra havia estat un sistema molt singular i molt important de pesos, mides i mesures, dintre de les nostres àmplies característiques culturals.

També va fer referència al fet que a Castelldefels es van fer servir algunes mesures pròpies i específiques diferents de les de comarques veïnes.

Aqueasa interessant i curiosa conferència va acabar, com cada setmana, amb un torn de preguntes que a la major part d’assistents els va fer recordar vells temps: parlant d’unces, petricons…, que feien servir els nostres avis quan parlaven amb nosaltres.

Text: Joan Torné Ahicart
Foto: Jaume Tous Canuda