No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

“El cinema i el mar”

CONFERÈNCIA 8 de gener: “EL CINEMA I EL MAR”

La primera conferència de les Aules l’any 2013 va tractar les relacions entre el cinema i el mar. L’advocat i periodista Albert Beorlegui, que ja era el quart cop que venia convidat, va posar uns quants exemples de pel•lícules que han tractat l’element marí, combinant com sempre, explicacions amb fragments de pel•lícules.
I es va començar per entendre el mar com una etapa d’aprenentatge, donat que el mar es regeix per les seves pròpies lleis. En aquest sentit, Capitanes Intrépidos és un bon exemple. I com a part indissoluble d’aquesta etapa d’aprenentatge que té el mar, hi ha l’esperit aventurer, posant com exemple El halcón del mar
També es va analitzar el mar com a símbol de llibertat: com espai on no hi arriben les lleis humanes, el mar és un lloc de llibertat, on hi troben refugi aquells que s’aparten de la societat però també aquells que l’entenen com un símbol d’alliberament. Mar adentro i 20.000 leguas de viaje submarino van ser els films tractats.
El mar en el seu tractament mitològic i religiós va ser reflectit en un fragment de Los diez mandamientos, i en la vessant com a força incontrolable de la natura, es van veure trossos de La tormenta perfecta i Moby Dick.
Però també hi ha la vessant romàntica, com es va poder veure en fragments de Titanic, Tu y yo i De aquí a la eternidad. I finalment, es va tractar el mar des d’un punt de vista iniciàtic, on tot llarg viatge que es preui ha de tenir el mar pel mig. El Padrino II i Shakespeare in love van ser les pel•lícules tractades.

Text: Joan Torné Ahicart
Foto: Jordi Franquet