No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Com mantenir el bon humor

“Com mantenir el bon humor” a càrrec de Xavier Grasset, periodista
El conferenciant va començar explicant les seves reflexions sobre el bon humor dient que hem de pensar en positiu. Aquesta és la primera lliçó, la regla d’or, perquè mantenir el bon humor ens ajuda a afrontar situacions difícils quan arriben, sobretot ens ajuda en el dia a dia en les nostres relacions familiars i laborals i també ens ajuda a mantenir l’alegria i a ser feliços, a tenir moments de felicitat.
Però no som els primers en la història de la humanitat que hem utilitzat la comicitat o el bon humor. Fins i tot en societats salvatges hi havia cultes i mites còmics. Però és cert que de la mateixa manera que la societat ha canviat, també ha canviat l’humor, la seva càrrega i la seva intenció.
Va explicar l’evolució de la cultura còmica popular des de l’Edat Mitjana lligada a les festes i a les celebracions de tipus carnavalesc, basat en el principi de rebaixar el poder, allò sagrat, allò més sublim aprofitant imatges hipertrofiades. El món de la rialla s’edifica essencialment a partir de la grolleria, de rebaixar grotescament els rituals religiosos, els cultes oficials, les coronacions i els destronaments “bufos”.
El riure, però, abandona -a poc a poc- la tradició grotesca, l’obscenitat i els excessos, i es redueix a l’agudesa, a la ironia pura sobre els costums. El còmic és més crític i neixen diferents gèneres literaris: la comèdia, la sàtira, la faula, la caricatura, la revista o el vodevil.
Avui en dia l’humor s’entén com una eina que ajuda a desdramatitzar, a rebaixar tensions i a criticar allò que no agrada, ja siguin actituds o tics de poder. És cert també que no a tots ens fan riure les mateixes coses i és cert també que l’humor és diferent en cada espai geogràfic, però també és evident que amb l’edat les coses que ens fan gràcia van variant.
L conferenciant va acabar amb tres afirmacions:
– Prendre’s la vida amb sentit de l’humor permet guanyar en qualitat de vida. El bon humor i l’alegria tenen efectes sorprenents sobre les capacitats mentals i sobre la salut física. Els pensaments positius també permeten afrontar millor l’estrès i les situacions adverses.
– Cal afrontar les dificultats, les limitacions i les pèrdues amb sentit de l’humor. Hi ha coses al món que no podem canviar. Algunes ens fan sentir malament, però sempre és possible sentir la pau interior en les pitjors circumstàncies, perquè la pau és una elecció interior davant d’una experiència exterior.
– El bon humor és un triomf: l’ésser humà ha de lluitar per aconseguir-lo. Cal prendre’s la vida amb un somriure, riure’ns de nosaltres mateixos, cultivar el sentir de l’humor i, en definitiva, experimentar la força de l’optimisme.
Aquesta ha estat la darrera conferència del curs 2011-2012. En els propers dies es donarà a conèixer el calendari i els conferenciants per al proper curs.

Joan Torné
Foto: Jaume Tous