No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Leonard Bernstein

AULA D’EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA SÈNIOR UPC Castelldefels

LEONARD BERNSTEIN, EL MÚSIC TOTAL, a càrrec de Pere Andreu Jariod periodista i presentador de Catalunya Música. Conferència del 7 de novembre de 2011.

El conferenciant va fer una presentació del músic nord-americà Leonard Bernstein que va morir el 14 d’octubre de 1990, ara fa una mica més de 20 anys, explicant que qualsevol excusa és bona per parlar d’aquest artista total. Un personatge que va tocar tots els papers de l’auca, en el món de la música: a banda d’un excel.lent compositor, va ser un dels millors directors d’orquestra del segle passat, a més d’un gran pedagog i un enorme comunicador. Ens va acostar a aquesta figura carismàtica de la música del segle XX, a través d’alguns moments de la seva biografia, fragments d’algunes de les seves obres com ‘On the Town’ o Mass’ (la Missa) o ‘Candide’, entre d’altres. També vam veure algunes imatges relacionades amb aquest músic.

Com va explicar, Bernstein és lautor de “West Side Story”. És veritat. Però no l’hauríem de recordar només per aquest musical. Va compondre música per al cinema i pel musical, òpera, ballet, simfonies, música de cambra, i va acostar la música clàssica a altres gèneres com el jazz, del quan n’era un apassionat. Bernstein també va ser el primer en divulgar la música clàssica massivament a través de la televisió, especialment durant la dècada dels anys cinquanta, seixanta i setanta als Estats Units, en programes que dirigia i preparava ell mateix. El seu nom anirà per sempre lligat a grans orquestres com les Filharmòniques de Nova York, Israel o Viena, amb les quals va establir una relació d’amistat autèntica.

El seu propi testimoni i el de la seva filla ens van ajudar a acostar-nos a una figura que tant estimava la música com a les persones. Un apassionat, en definitiva, de tot allò que feia. Aquesta energia i el desig d’aprendre i de compartir no s’han apagat i mantenen ben viva la seva memòria.

Un ampli i interessant torn de preguntes va acabar amb aquesta enriquidora conferència seguida pel nombrós públic.