No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Tàrraco

AULA D’EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA SÈNIOR UPC CASTELLDEFELS
UN PASSEIG PER TÀRRACO
Conferència del 7 de juny. Gregorio Sánchez
La conferència va ser una explicació detallada dels orígens de Tàrraco i la seva història.
Passejar per la ciutat romana de Tàrraco és endinsar-se en el nostre passat clàssic, en els nostres orígens com a civilització. És cert que abans aquestes terres ja estaven habitades per tribus ibèriques.
És a partir de l’arribada dels romans l’estiu de 218 aC que podem afirmar que comença pròpiament la nostra cultura, la nostra civilització.
L’enfrontament bèl.lic amb els cartaginesos conegut com a 2a Guerra Púnica va ser el context que va propiciar l’arribada dels romans a la Península Ibèrica. De seguida van triar com a base d’operacions un llogaret iber anomenat Kesse, i que ells van rebatejar amb el nom de Tàrraco. No els hi faltava de res: un excel.lent port natural, la desembocadura del riu Francolí, una elevació natural del terreny per facilitar la defensa, un clima agradable o la proximitat del riu Ebre, entre d’altres avantatges, van convertir Tàrraco en una ciutat important en qüestió de pocs anys.
Durant la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu (mitjan segle I aC), la ciutat de Tàrraco va oferir ajut i provisions a les tropes de Cèsar, i aquest va agrair el gest concedint a Tàrraco la consideració legal de colònia, amb la qual cosa els seus habitants s’equiparaven legalment amb els de la mateixa Roma. Aquí neix oficialment el seu nom complet: COLONIA IULIA URBS TRIUMPHALIS TARRACO.
Al cap de vint anys, el propi Octavi August, acabat de ser nomenat emperador, va residir durant dos anys a Tàrraco per dirigir personalment la conquesta definitiva de la cornisa cantàbrica per part de les legions romanes. Aquest va ser el moment en què Tàrraco, a banda de ser nomenada capital de la província Tarraconensis, va engegar tot un programa de reformes i ampliacions urbanístiques que li van donar l’aspecte definitiu i que la van convertir en la gran ciutat que va ser. Ampliació de les muralles, construcció d’un circ, un teatre i un amfiteatre, aqüeductes, termes, carrers, clavegueres, places públiques, etc.
En definitiva, una ciutat romana completa i, sobretot, viva. Aquí feien aiguada tots els vaixells que circulaven per la Mediterrània occidental, s’administraven els impostos de tota la província, es pagava a les legions que hi passaven el hivern, es distribuïa bona part del comerç amb Roma, i la qualitat de les terres de conreu donava encara més prestigi a aquesta ciutat.
Un bon passeig per Tàrraco ha de començar sens dubte per la seva esplèndida muralla. La part que es conserva avui dia és la que rodejava el Fòrum de la província, que en el seu moment va ser el més gran de tot l’Imperi. Les restes del circ, tant les visibles com les soterrànies, així com les del teatre i, sobretot, les de l’amfiteatre, ens mostren una ciutat que sabia gaudir del seu temps d’oci i apreciar els grans espectacles que oferien les autoritats per entretenir el poble: lluites de gladiadors, curses de quadrigues, obres de teatre… Les restes del fòrum de la colònia són també dignes de ser visitades, així com la necròpolis paleocristiana. I per als amants de la vida quotidiana, una visita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona és del tot imprescindible: àmfores, nines, botons, estàtues, estris de cuina, pots de perfum, llànties i esplèndids mosaics, recollits per tota la ciutat i les vil?les romanes de la rodalia.
Però no tot està encabit dins el nucli urbà. La rodalia de l?actual Tarragona és plena de testimonis del pas dels romans: la Pedrera del Mèdol, l’Aqüeducte de les Ferreres, l’Arc de Barà, la Torre dels Escipions, la vil.la dels Munts, el mausoleu de Centcelles… Massa per a un sol dia, sens dubte, però suficient per entendre per què la ciutat romana de Tàrraco va ser nomenada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. Gaudiu de Tàrraco.

La conferència va ser complementada amb una visita a Tàrraco en la qual al mateix conferenciant va fer de perfecte guia, explicant sobre el terreny tot allò que ens havia explicat en la seva xerrada.