No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Medicaments i Salut

Aula Universitària Sènior UPC Castelldefels
“Medicaments i Salut”, Joan R. Lladós, farmacèutic.
Conferència del 3 de maig de 2011
La utilització de medicaments és una constant des de fa milers d’anys. Malgrat això, els medicaments, tal i com els coneixem actualment, són de principis del segle XX. Fins llavors, en els medicaments hi havia gairebé més màgia que ciència. Els avenços tècnics varen permetre identificar les substàncies responsables dels efectes dels medicaments. Durant la primera meitat del segle passat es van descobrir medicaments tan importants com la insulina o la penicil.lina. Però no va ser fins després de la Segona Guerra Mundial que el desenvolupament tecnològic va permetre l’obtenció de medicaments més segurs i més eficaços.
Aquest èxit notable va permetre la creació d’una potentíssima indústria farmacèutica. Paral.lelament, es va produir el naixement dels primers sistemes de salut. Com a conseqüència d’això, es va produir un notable increment del consum de medicaments per part d’una població que, fins poc abans, no havia tingut accés als serveis de salut mínims.
Actualment, el consum de medicaments ha adquirit unes proporcions molt importants, tant per la seva potència i complexitat com pel seu valor econòmic, ja que milions de persones en consumeixen. Certament, els medicaments han permès salvar moltes vides i també contribueixen a millorar la qualitat de vida de moltes persones. El fet que prendre medicaments sigui actualment un fet tan habitual, ha propiciat que la seva utilització no sempre sigui correcta. La utilització de medicaments no està exempta de problemes, més enllà de la despesa pública que molts polítics consideren erròniament excessiva. La veritat és que aproximadament un 30% de les urgències hospitalàries es deuen a una mala utilització dels medicaments.
En els darrers 30 anys hem avançat en el camp de la salut, i molt. Però encara no podem considerar-nos satisfets. Només cal considerar les xifres vergonyoses que ens proporciona l’ OMS (Organització Mundial de la Salut):
– Cada any moren en el món 500.000 dones com a conseqüència de deficiències higièniques en els parts.
– Cada dia moren de fam en tot el món 24.000 persones, especialment nens de curta edat.
La salut no depèn exclusivament de les nostres condicions físiques. La forma de vida, l’alimentació, les guerres, la contaminació del medi ambient, els accidents de trànsit o les condicions de treball tenen una gran influència sobre la nostra salut. Podem dir que emmalaltim en funció de com vivim.
La salut al segle XXI
Els grans descobriments en el camp de la genètica han despertat grans esperances. Es parla de medicaments “a la carta”, és a dir, de medicaments elaborats a la mida de les necessitats de cada persona. Tot i que aquesta possibilitat és real del punt de vista teòric, encara ens queden 20 o 30 anys d’investigació per a que perquè això esdevingui una possibilitat real a la pràctica. La complexitat d’aquests tractaments i el seu elevadíssim cost ens recomanen més prudència que altra cosa. La veritat és que les previsions no són gaire bones. A partir de l’any 2030 moriran cada any 6,8 milions de persones a causa de la SIDA i 8,3 milions moriran a causa del tabac. Augmentaran les morts per malalties respiratòries, per accidents de trànsit, per diabetis i per demències.
Un perill nou
Des de fa uns anys assistim a una nova pràctica que va adquirint una importància creixent: la falsificació de medicaments. Segons l’OMS, un 10% de tots els medicaments que es venen en tot el món són medicaments falsificats. Un negoci que mou anualment 75.000 milions d?euros. Habitualment procedeixen de fàbriques clandestines situades principalment a l’Índia i a la Xina. La venda es realitza principalment a través d’Internet. Cal dir que al nostre país la venda de medicaments a través d’Internet és una pràctica prohibida ja que, segons les autoritats, el 70% d’aquests medicaments són falsificacions. Cal, doncs, abstenir-se de comprar medicaments per aquesta via, ja que això pot comportar greus perills per a la salut.
Com sempre aquesta interessant conferència va acabar amb un extens torn de preguntes.
Joan Torné Ahicart
Aula Universitària Sènior UPC Castelldefels