No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

La ciutat educadora

Aula Universitària Sènior UPC Castelldefels
“La ciutat educadora”
Conferència del 8 de març de 2011

Maria Josep Udina, pedagoga, va començar la seva xerrada explicant-nos algunes coses de la persona que va encunyar l’expressió “La ciutat educadora” i la va omplir de contingut: la Marta Mata. Que l’any 1965, en ple franquisme, i amb altres sis mestres, va crear l’Escola de Mestres Rosa Sensat, amb l’objectiu de formar els professionals d`una manera totalment oposada de com ho feia l’Escola Normal de l’època.
A continuació la conferenciant va entrar en el tema de la conferència: “La ciutat educadora”
La tesi és que la ciutat, pel sol fet d’existir, educa o deseduca els seus ciutadans, segons com actuï.
.
La ciutat educadora es la que té cura dels seus ciutadans, grans i petits. La ciutat educadora és tota ella font d’educació. Educa a través de l’escola, però també a través de les propostes culturals, de la planificació urbana, de les polítiques mediambientals…

Amb aquesta idea es va preparar el I Congrés celebrat a Barcelona i en el qual s’hi van inscriure 63 ciutats de 21 països dels 5 continents, i s’hi va aprovar la Carta de Ciutats Educadores, que té un preàmbul i 20 articles.

El Congrés se celebra cada dos anys en un país diferent i actualment formen part de l’AICE (Associació Internacional de Ciutats Educadores) 435 ciutats, entre elles Castelldefels, i la secretaria radica a Barcelona.

A Castelldefels té dues actuacions formals dins del programa general i que són:
Al Banc d’Experiències hi consten també dues actuacions de Castelldefels, que és Ciutat Educadora des de l’any 1990;

La Casa dels Infants i La Biblioteca a la Platja Carme Romaní i altres moltes que es podríem afegir com aquesta mateixa Aula d’Extensió Universitària UPC de Castelldefels

Però, què és ser persona educadora. Cada un de nosaltres, tots els ciutadans, podem educar i educar-nos. Els ciutadans som els que fem la ciutat. Sense persones, no hi ha ciutat. Per tant, no hi pot haver ciutat educadora sense la participació dels ciutadans, sense la nostra participació.

Un interessant torn de preguntes va acabar amb la sessió d’aquesta setmana.

Joan Torné Ahicart
Aula d’Extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels