No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Vehicles espacials i coets de llançament

Aula Universitària Sènior UPC Castelldefels
“Vehicles espacials i coets llançadors”
Conferència del 23 de novembre de 2010. José I Rojas de l’Escola Politècnica de Castelldefels.

La conferència va començar explicant els segments d’un programa espacial:
-Segment terrestre: Xarxa d’estacions, centre de control operacional, sistema de comunicació.
-Segment llançador: Coet llançador ( no es considera vehicle espacial, port espacial (base de llançament).
– Segment espacial: Vehicles espacials, plataforma i càrrega útil, informació íntimament lligada a la missió.

Va explicar detalladament cadascú d’aquests segments fent especial menció dels vehicles espacials que són els destinats a evolucionar fora de l’atmosfera i detallant les diferents missions que poden tenir:

-Missions comercials: Meteorologia, comunicacions (telèfon, televisió), recursos (agricultura, mineria, pesca, magnetisme terrestre, incendis, oceanografia, medi ambient), navegació ( el GPS és l’exemple més clar).
-Missions científiques:
-Estudiar la terra (atmosfera, camps magnètics terrestres, topografia, biologia, terratrèmols).
-Astronomia (astrometria, raigs gamma, X, UV, infrarojos) .
-Exploració (sistema solar, medi interplanetaris amb naus tripulades o sondes no tripulades).
-Experimentació (realització d’experiments en micro-gravetat, mapa en 3D de la Via Làctia amb posicions i velocitats fins a 1 bilió d’estrelles, deteccions d’ones gravitacionals que ningú ha arribat encara a estudiar malgrat que ja Einstein va parlar d’aquest tipus d’ones, captació de dades sobre humiditat i salinitat del mar).

També va explicar molts detalls sobre el segment llançador que va definir com a dipòsits de vehicles espacials que NO són capaços d’accedir a l’espai pels seus propis mitjans i serveixen per proporcionar-hi acceleració i velocitat. Tenen una vida molt curta des del moment en que es fan servir (20-40minuts).

Conferència molt detallada amb nombrosa exposició de fotos i vídeos. El torn de preguntes es va fer durant tota la xerrada amb intervencions que van demostrar el interès en que va ser seguida pel públic assistent.

Joan Torné Ahicart
Aula d’Extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels