No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

L’evolució

Aula Universitària Sènior UPC Castelldefels
?L’evolució”
Conferència del 16 de novembre de 2010

Com un acte més de la “Setmana de la Ciència” es va programar la conferència del 16 de novembre amb un tema eminentment científic: “L’evolució”

Els conferenciants van ser dos professors de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, el Sr. Francesc Casañas Artigas, que va parlar de l’evolució en el món vegetal; i el Sr. Raúl Fanlo Grasa, que va parlar de l’evolució en el món dels animals.

El Sr. Francesc Casañas va ressaltar que en el camp dels vegetals s’ha de tenir ben clar que les plantes cultivades han estat una evolució de les plantes silvestres. Els nostres avantpassats s’aprofitaven directament de les plantes silvestres. Fa un 14.000 anys, en van començar la “domesticació” i va ser el principi de l’agricultura. Avui en dia les plantes que cultivem depenen de la mà de l’home i serien incapaces de sobreviure sense que les persones en tinguessin cura, però des del punt de vista genètic la diferència entre una planta silvestre i una planta cultivada és més petita del que podem pensar.

El Sr. Raúl Fanlo va ressaltar que la domesticació en el camp dels animals va començar també fa uns 14.ooo anys. Va dir que el primer animal domesticat va ser el gos, descendent del llop; el segon va ser l’ovella, descendent del mufló, animal extingit cap al segle XVI; el tercer va ser el porc del porc senglar; i després la vaca, descendent de la fura, ja desapareguda. En total, aproximadament 80 espècies salvatges han estat domesticades i s’han convertit en unes 5.ooo races diferents de las quals unes 1.500 estan en perill d’extinció, quasi totes per qüestions de rendiment econòmic.

Els conferenciants van proposar una pregunta als assistents: Serà possible compaginar l’augment de producció amb el manteniment de la biodiversitat racial?

La conferència va acabar am un torn de preguntes molt interessants.

Joan Torné Ahicart
Aula d’Extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels