No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Valors humans (o socials) des del punt de vista de l’Enginyeria

Conferència del 2 de novembre de 2010

El catedràtic de l’Escola Politècnica Superior de Castelldefels Juan Carlos Aguado, va donar una conferència amb el títol esmentat.

En resum, va dir que l?objectiu de l?enginyeria és utilitzar la ciència i la tècnica per construir i mantenir sistemes que resolguin problemes percebuts per la societat. Però moltes vegades s?oblida aquest objectiu social i la responsabilitat associada, o s?assumeix de la pitjor manera possible, buscant canviar la societat amb mètodes simples i dramàtics. Així, més del 60% dels terroristes islàmics nascuts o educats al món occidental són enginyers.

Podem comprovar científicament que tenim uns valors innats ?humans? relacionats amb la cooperació que han estat preservats per selecció natural i han estat la base de la nostra societat, que després hi ha afegit altres mecanismes per mantenir-los. També podem comprovar que la cooperació sempre és bona a llarg termini (per als que cooperen), encara que a curt termini l?engany pugui compensar. Així, podem unir una tendència biològica amb una observació racional, però hem de ser conscients de que el nostre comportament té aspectes irracionals, tant positius com negatius. Entre els negatius, som capaços de comparar coses molt diferents, som fàcilment influenciables i manipulables pel context i les primeres impressions i ens costa canviar plaers immediats per recompenses futures.

Però coneixent aquestes realitats racionals i irracionals, podem dotar-nos d?eines per fer que el nostre comportament sigui més beneficiós per al conjunt de la societat, com els codis deontològics que cada vegada adopten més professions. Hem de recordar que tant els valors com l’absència de valors s?encomanen fàcilment i hem de reforçar-los amb consciència de la nostra responsabilitat individual.

Un torn de preguntes va acabar una altre sessió molt interessant, seguida amb el màxim interès pel nombrós públic assistent.