No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Les guerres a través de la fotografia

Conferència de l’Aula d’Extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels
26 d’octubre de 2010

El senyor Jaume Tous, fotògraf i president de l’Aula Universitària Sènior, va fer una conferència amb el suggestiu títol de “Les guerres a través de la fotografia”.

Una exposició molt detallada i impactant de fotografies relacionades amb les guerres que des de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX han assolat el món.

Les primeres fotografies eren de la guerra de Crimea (1853) i les últimes de la guerra del Vietnam (Indoxina), i totes dels fotògrafs més famosos com ara Roger Fenton, Gerda Taro, Robert Capa, Agustí Centelles i David Douglas Denton.

Les primeres fotos són molt estàtiques, perquè l’exposició a la llum necessària era com a mínim de 30 segons. (era del sistema del col.lodió humit)

El conferenciant va començar l’acte amb una pregunta: “Cal l’ètica en les fotografies destinades als mitjans de comunicació?”, perquè l’estudi acurat d’algunes que han passat a la història de la fotografia, ha comprovat que han estat manipulades o preparades perquè causessin més efecte.

Guerres d’arreu del món, Crimea, Sud-àfrica, Paraguai i Bolívia, Espanya amb les guerres carlistes i la Guerra Civil, la de Cuba, la russojaponesa, la primera guerra mundial (amb les primeres fotos en color); la segona amb imatges d’Europa i el Pacífic, la del Vietnam, van ser el recorregut que vam fer a través de les fotografies, impressionants i algunes, molt conegudes.

També va projectar fotos de la rereguarda d’algunes d’aquestes guerres, amb els terribles efectes de les bombes sobre les ciutats. (Guernica, Lleida, Londres, Dresde, Hiroshima…)

La segona part, amb alguna fotografia molt dura, va tractar dels genocidis, les represàlies, i altres crims contra el drets humans.

L’amic Tous va incloure en xerrada una mostra d’algunes de les càmeres utilitzades en aquells temps i en va explicar detalladament el funcionament.

El nombrós públic assistent va seguir amb la màxima atenció les precises explicacions del conferenciant i va sortir molt impressionat.

Joan Torné
Aula d’Extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels