No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

L’aventura del espai

L’última xerrada el Dr Joan Dalmau, amb un currículum extensíssim i com va dir el presentador, si ho haguéssim de llegir en la seva totalitat no ens donaria temps ha sentir una magnífica exposició que ens va fer sobre ?L’aventura de l’espai?.
Inici seva xerrada exposant com va començar l’Univers amb el famós Bing-Bang, del qual ve l’origen del nostre planeta. La terra es va anar refredant de dins a fora fins als nostres dies que veiem com es va poder veure fa uns dies amb l’explosió del volcà d’Islàndia. Tot el que tenim a la terra ens ha vingut de fora amb el xoc dels asteroides, per això podem dir que som “Pols d’Estrelles”. La presentació va ser a través d’un vídeo on vam poder veure que l’inici de la vida a la terra va començar a l’aigua.
A continuació ens va mostrar la població Kourou de la Guaiana Francesa amb una població de 20.000 habitants, on està situada l’Estació Espacial Europea i l’elecció de la seva instal.lació es deu a la seva situació geogràfica latitud 00 00 N i 053 00 W, això permet que els llançaments aprofitin la velocitat màxima de la terra i s’estalviï combustible.
L’Estació Espacial utilitza la mateixa tecnologia que els llançaments militars però en aquest cas es dedica a mitjans civils amb el llançament de satèl lits geoestáticos de telecomunicacions, òrbita estacionària, o naus d’investigació a diferents planetes principalment a Mart.
Vam poder veure el llançament d’un Ariane5 el més fiable dels coets actuals i com una vegada que arriben als 100 km. es desprèn la còfia que protegeix el satèl.lit ja que en no haver atmosfera el coet es deprende d’1 tona de pes i això significa un estalvi de diners. Vam veure el llançament del Envisat de orbita circumpolar, aquest satèl.lit de 17 metres de longitud dóna informació de qualsevol moviment de l’escorça terrestre en mm, les variacions de la flora, els gels etc.
Ens va donar les dades d’alguns cossos celestes començant per la Lluna on no hi ha atmosfera i la temperatura va dels -370 º a + 187 º. Mart té una atmosfera de CO2, amb temperatures de -33 º a +20 º, la gravetat és un terç de la terrestre ia més té aigua en forma de gel.
Prop de Saturn tenim una lluna Tità on s’ha enviat una sonda perquè és molt semblant a la terra en un principi. Una altra sonda té com a missió la recerca de nous planetes i que descobreix cada dia un. Per últim s’envien sondes als asteroides cossos rics en minerals útils per al nostre planeta.
Durant el col.loqui les preguntes van ser molt interessants i les seves respostes ens van aclarir molts tòpics com que les radiacions fora de l’atmosfera o la quantitat de petites partícules és molt superior al que els humans puguem aportar, això és perquè tot el que allí hi ha és perjudicial per a la nostra vida, des que no hi ha atmosfera, la temperatura, les radiacions solars i les partícules de material còsmic. Així va finalitzar la seva interessant xerrada.