No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Un passeig per la historia

La senyora Agnès del Mascio i Eisele del Museu Nacional d’Art de Barcelona va donar la molt interessant conferència Un passeig per la història de Barcelona que ha tractat sobre l?evolució urbanística de Barcelona a través dels més dels dos mil anys d?història que té la ciutat. Des de la seva fundació al S. I a.C. fins al segle XXI, la ciutat ha experimentat un gran creixement i moltes transformacions relacionades amb els esdeveniments històrics, socials i econòmics que s’han succeït al llarg d?aquests segles.

A partir de la seva fundació com a colònia romana, a l’època medieval la ciutat va esdevenir un centre neuràlgic del comerç de la Mediterrània i va transformar notablement la seva fesomia. El petit nucli emmurallat d?època romana es va expandir fora muralles i va originar un nou espai productiu amb un gran dinamisme, en què l?activitat dels artesans, mercaders, comerciants, etc va tenir gran importància. Aquest nou espai serà encerclat amb noves muralles que posteriorment també protegiran la zona d?horts i hospitals del Raval.

Fins a finals del segle XVII Barcelona presentà modificacions més puntuals i concretes i un creixement no tan notable com el dels segles anteriors. Els canvis més destacats van ser la construcció del port i de la muralla de mar, amb la consegüent dignificació d?aquesta àrea.

Ja al segle XVIII, amb la presa de Barcelona per Felip V, la ciutat va perdre tots els seus privilegis i institucions i es militaritzà. S?enderrocà bona part del barri de la Ribera per fer-hi una ciutadella militar, es creà la Barceloneta com a nou espai residencial i es començà a urbanitzar la rambla.

Al segle XIX i principis del XX la ciutat canvià notablement a causa de la industrialització i de l?establiment de fàbriques de vapor- sobretot a la zona del Raval-, de l?enderrocament de les muralles i del projecte de l?eixample de la ciutat així com per la transformació en parc urbà del que havia estat la ciutadella militar.

Des del segle passat fins als nostres dies la ciutat ha presentat una gran transformació generada a partir de la urbanització de la zona de Montjuïc arran de l?exposició Internacional de 1929 i per l?annexió a la ciutat dels pobles que l?envoltaven com ara Gràcia, les Corts etc. Posteriorment, el nou impuls econòmic de la ciutat i el gran boom constructiu ha generat l?aparició de nous barris obrers i noves infraestructures que canvien radicalment el traçat urbanístic. A finals de la centúria, arran de l?impuls dels Jocs Olímpics, la ciutat es dignifica i s?obre al món. A partir d?aquell moment, Barcelona continua creixent i adquireix la fesomia i l’skyline que coneixem actualment.

Com sempre el públic assistent va sortir molt satisfet fent moltes preguntes sobre aspectes puntuals de la conferència.