No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Conferència: Enginyeria i Medicina

Que l’enginyeria ha tingut i tindrà una importància fonamental en els avanços de la medicina és quelcom incontestable. Actualment se-ns fa estrany, en plena revolució digital, pensar en un metge que per atendre als pacients disposi únicament, com es tenia al no molt allunyat segle XIX, d’un maletí negre del que poca cosa es podia treure.
En aquesta conferència se?ns ha parlat sobre el present de l?enginyeria biomèdica, però també sobre el seu futur immediat. Per fer-lo s?ha dividit la xerrada en tres apartats: després d?una breu introducció, s?ha presentat, en primer lloc, l?evolució història dels avanços en aquest àmbit. I és que en la ciència i la tecnologia no es pot entendre el present sense conèixer el passat precursor. Posteriorment s?ha presentat la situació actual, amb una descripció de les tècniques, mesures i instrumentació que es poden trobar en qualsevol centre mèdic de l?entorn immediat. Aquesta part ha permet conèixer amb més profunditat la instrumentació que els metges fan servir actualment per ajustar el diagnòstic i seleccionar el tractament òptim, i de les que a vegades no és coneix molt més que el seu nom. Entre altres han estat presentats els sistemes de mesura de biopotencials, els de rehabilitació o les imatges mèdiques. Per últim s’ha presentat el futur de la instrumentació biomédica. Aquesta s’ha dividit en dos àmbits clarament diferenciats: Per un costat els avanços tècnics per millorar les característiques dels equips de mesura dels hospitals, i per una altre els cada vegada més utilizats equips de mesura en l’àmbit domiciliari o fins i tot en el laboral. Aquests últims tenen un objectiu més de supervisió que de diagnòstic, però han de permetre millorar la qualitat de vida del pacients i augmentar la eficiència i reduir els costos d’un sistemes sanitaris que ja ara estan molt saturats. Aquest últim punt s’ha vist complementat amb la presentació dels nous equips i tècniques en els que estan treballant el grup d’Instrumentació, Sensors i Interfícies (grup ISI- isi.upc.es) de la Escola Politècnica Superior de Castelldefels (UPC). Aquest grup de recerca està treballant per fer real un futur on hi hagin bàscules, que sense treure’ns les sabates, permetin obtindre no només el pes sinó també el ritme cardíac o respiratori, i en cadires, o en objectes que actualment només s’entenen com interfícies de jocs, que ens podran supervisar de forma continuada sense que ens assabenten. I es que aquestes solucions, totes de molt baix cost, no només permetran solucionar els problemes de vigilància de l’estat de salut de malalts crònics, o persones amb dependència sinó que seran fàcilment transferibles a sectors socials o països on difícilment arribarien solucions més costoses. En paraules de Ramon Pallàs, catedràtic del grup ISI, ¿La tecnologia que no promou el benestar de cada persona és un luxe que perpetua la injustícia social?