No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Les Dones en la Guerra del Francés

Conferència de l’Aula Sènior UPC de Castelldefels

Seguint el programa establert, el dimarts 10 de novembre va tenir lloc la conferència de la Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona Concepció Solans Roda sobre “La dona en la Guerra del Francès”.

Una completa i detallada xerrada sobre la guerra dels anys 1808-1814 a Catalunya contra les tropes invasores franceses.

La primera part ens va parlar dels detalls d’aquella guerra i la importància que van tenir els esdeveniments del Baix Llobregat amb el desenvolupament i resultat final de l’enfrontament entre les “guerrilles” catalanes i l’exèrcit francès.

A continuació va explicar la situació de la dona en la societat a final del segle XVIII i començament del XIX. El paper de la dona quedava circumscrit exclusivament a l’àmbit familiar i ni la mateixa Revolució Francesa ho va canviar. Va parlar de l’aparició de les primeres dones que lluiten públicament per reivindicar els drets igualitaris entre homes i dones.

En la tercera part va explicar, amb unes il.lustracions molt ben escollides, la intervenció de les dones en la guerra contra els francesos, ajudant els soldats i defensant les seves famílies i, molt sovint, portant la iniciativa en accions bèl.liques.

Finalment va explicar el reflex que aquella guerra ha tingut en la memòria popular amb novel.les i pel.lícules de molts països, en què sembla que ha quedat més el record folklòric que la tragèdia que va representar per al poble català.

Una imatge del “Timbaler del Bruc”, un noi, no un militar, és un clar exponent que en la Guerra del Francès el poble va tenir més importància que l’exèrcit.

Un cop més, la nombrosa assistència va sortir satisfeta de la documentada conferència.